keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Päällinen jalkapallille

Lähtötilanne on tämä. Vanhemmillani on olohuoneessa rakas ja pitkään käytössä ollut perintö"jalkapalli". Palli on pysynyt hyvänä ja ryhdikkäänä, mutta nahkapinta on kulunut halkeilevaksi. Siitä näkee siis kauas, että palli on nähnyt vuosikymmenen jos toisenkin.

Äitini pyysikin, että jos minä virkkaisin siihen päällisen. Pyysin mitat ja ryhdyin tuumasta toimeen. Tein koko päällisen pylväillä, tavoitteena elävä pinta. Äitini halusi mustan päällisen, jotta uusi päällinen sulautuu vanhaan pohjaan nätisti.

Aloitin päällisen kiepauttamalla kudetta parikertaa kahden sormen ympäri. Tiukensin lenkkiä hieman ja tein siihen 7 kiinteää silmukkaa. Tämän jälkeen jatkoin pylväillä lisäten silmukoita siten, että toisella kierroksella lisäsin joka toiseen, kolmannella joka kolmanteen jne.

Kun haluttu leveys oli saavutettu aloitin reunat. Tässä kohtaa lopetetaan siis silmukoiden lisäys ja lähdetään virkkaamaan ns. ylöspäin. Tarkkana pitää olla, että lähtee tekemään reunaa oikeaan suuntaan, eli tarkista kumman puolen haluat jäävän näkyviin.

Ota siis työn sisäpuolelle jäävä osa ylöspäin (ulkopuoli syliä vasten) ja aloita reunan teko. Reuna tehdään pylväillä, ensimmäinen kierros siten, että pylväs tehdään edellisen kierroksen silmukan itseäsi lähimpänä olevaan silmukan  lenkkiin. Eli pylvästä ei tehdä koko silmukkaan niinkuin yleensä, vaan vain siihen toiseen lenkkiin. Näin reunaan muodostuu oikea kantti.

Tässä kuvassa näkyy "kanttia", joka ei tämmöisessä pehmeän pyöreässä pääse niin hyvin oikeuksiinsa kuin esim. ontelokuteesta tehdyssä korissa!


Kun reuna oli halutun pituinen, asetin päällisen paikalleen. Kiinnitys oli tämän kohdalla aika haasteellinen, sillä nahka on aluspintana luistava. Koska päällisestä piti tehdä pestävä, ei sitä voinut virkata kiinni palliin. Päädyinkin tekemään luovan ratkaisun ja "solmin" päällisen paikalleen kuteella.

Tässä vielä koko komeus!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti